Δευτέρα — Σάββατο
Όλα τα καταστήματα:
08.00 - 21.00

Κυριακή
Όλα τα καταστήματα:
08.00 - 20.30

Μελόπιτα Μυκόνου

Υλικά (για 1 τετράγωνο ταψί 40 x 40 εκ.)

Για το φύλλο:
600 γρ. μαλακό αλεύρι
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
20 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
περίπου 100 ml νερό

Για τη γέμιση:
1 κιλό γλυκιά τυροβολιά
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
150 ml μέλι
3 αβγά
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

Για το σιρόπι:
150 ml νερό
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 ml μέλι

 

Προετοιμασία

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, εκτός από το νερό, το οποίο θα ρίξουμε σιγά-σιγά, διότι ενδέχεται να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο. Τα χτυπάμε µε τον γάντζο, ώσπου να σχηματιστεί µια λεία ζύμη. Τη βγάζουμε, την τυλίγουμε µε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας µε το χέρι όλα τα υλικά σε ένα μπολ, μέχρι να δημιουργηθεί µια ομογενοποιημένη κρέμα χωρίς σβόλους. Αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και την απλώνουμε στον ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας. Με τον πλάστη ανοίγουμε δύο λεπτά φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C-180°C, στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση της μελόπιτας και σκεπάζουμε µε το άλλο φύλλο. Πιέζουμε τις άκρες των φύλλων µε τα δάχτυλα για να κολλήσουν. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αφού ψηθεί και όσο είναι ακόμη ζεστή, µε ένα πινέλο την αλείφουμε µε το σιρόπι.

 

Του Σπύρου Αρτελάρη, ΒΗΜΑgourmet

× espa