Δευτέρα — Σάββατο
Όλα τα καταστήματα:
08.00 - 21.00

Κυριακή
Όλα τα καταστήματα:
10.00 - 14.00

Πασχαλινό Τσουρέκι

Υλικά

6 – 7 ποτήρια αλεύρι
6 αυγά
1 1/3 ποτήρι γάλα
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
1 κουταλιά μαγιά
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
Νιφάδες αμυγδάλου – Σουσάμι

Προετοιμασία:
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2-3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά, τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει, το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.
Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλάει η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας, ξαναζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2-3 ίσα μέρη, τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό, αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.
Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα, τα ψήνουμε μέχρι να σκουρύνουν στους 180°C. Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι, το μαχαίρι βγαίνει στεγνό, τα τσουρέκια είναι έτοιμα.

 

 

Πηγή: monastiriaka.gr

× espa