Πώς να κρατήσετε τις μπανάνες σας φρέσκες;
Κι όμως υπάρχει τρόπος να κρατήσετε τις μπανάνες σας φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα – και είναι αρκετά απλός. Αρκεί να τις ξεχωρίσετε από τη δέσμη και να τυλίξετε το κοτσάνι της κάθε μιας ξεχωριστά με σελοφάν. Με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσετε το αιθυλένιο που απελευθερώνουν από το κοτσάνι τους να φτάσει στην υπόλοιπη μπανάνα και να ωριμάσει πριν την ώρα της!

Τι συμβαίνει με το αιθυλένιο;
Οι μπανάνες (όπως και άλλα φρούτα) παράγουν αιθυλένιο, μια φυσική φυτική ορμόνη που επιταχύνει την ωρίμανση. Το αιθυλένιο εκλύεται κυρίως από το κοτσάνι. Όταν οι μπανάνες είναι σε δέσμη, το αέριο διαχέεται εύκολα και επηρεάζει όλες μαζί.
Πώς βοηθά το σελοφάν
Το τύλιγμα του κοτσανιού με σελοφάν ή πλαστική μεμβράνη περιορίζει την εξάπλωση του αιθυλενίου προς την υπόλοιπη μπανάνα. Έτσι, η ωρίμανση καθυστερεί κατά 1–2 ημέρες σε σχέση με μπανάνες που μένουν χωρίς κάλυψη. Αν τις χωρίσετε από τη δέσμη και τυλίξετε κάθε κοτσάνι ξεχωριστά, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο!
Σημαντικές διευκρινίσεις
- Δεν σταματάτε την ωρίμανση: απλώς την καθυστερείτε λίγο.
- Η θερμοκρασία και το περιβάλλον παίζουν επίσης ρόλο: οι μπανάνες ωριμάζουν πιο γρήγορα σε ζεστό χώρο. Για μεγαλύτερη διάρκεια, μπορείτε να τις φυλάξετε στο ψυγείο όταν φτάσουν στο επιθυμητό στάδιο ωρίμανσης. Το κέλυφος θα μαυρίσει, αλλά η σάρκα θα παραμείνει φρέσκια.
Αυτό το κόλπο με το σελοφάν λειτουργεί ως πρακτική λύση για να κρατήσετε τις μπανάνες λίγο περισσότερο φρέσκες. Μπορεί να μην είναι ένα «μαγικό» κόλπο που σταματά την ωρίμανση, αλλά αποτελεί μια απλή τεχνική που επιβραδύνει τη διαδικασία!


