Δευτέρα — Σάββατο
Όλα τα καταστήματα:
08.00 - 20.30

Κυριακή
Όλα τα καταστήματα:
10.00 - 14.00

Πώς θα καταψύξετε υγιεινά τα φαγητά σας

Η κατάψυξη είναι μια υγιεινή μέθοδος διατήρησης των τροφίμων, χωρίς συντηρητικά. Κι ενώ φαίνεται εύκολη στη χρήση της, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν σημαντικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία μας.

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

tick Σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία στον καταψύκτη σας είναι η ενδεδειγμένη. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο καλύτερη είναι η διατήρηση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι σίγουρα κάτω από –18 βαθμούς Κελσίου.

tick Όταν έρθει η ώρα της απόψυξης ποτέ μην την κάνετε στον πάγκο της κουζίνας. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να επιφέρει την ταχεία ανάπτυξη βακτηριδίων. Ο σωστός τρόπος είναι η σταδιακή απόψυξη στη συντήρηση, όλη τη νύχτα.

tick Τα μαγειρεμένα αποφάγια πρέπει να μπουν στην κατάψυξη μέσα σε δύο ώρες για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων.

tick Τα ωμά κρέατα, τα σκληρά κίτρινα τυριά, τα ψάρια και το ψωμί πρέπει να κόβονται σε μικρότερα κομμάτια και μετά να τυλίγονται σφιχτά (σε μεμβράνη τροφίμων και μετά σε χασαπόχαρτο ή αλουμινόχαρτο).

tick Τα μέσα αποθήκευσης –γυάλινα δοχεία με καπάκι, πλαστικά δοχεία, πλαστικές σακούλες και μεμβράνες– πρέπει να είναι κατάλληλα για την κατάψυξη. Αν είναι δυνατόν, πρέπει να αφαιρέσετε τον αέρα όσο καλύτερα γίνεται.

tick Μην ξαναπαγώνετε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει!

tick Μην ξεχνάτε: Η κατάψυξη δεν καταστρέφει τα βακτήρια στα τρόφιμα, αλλά σταματά τον πολλαπλασιασμό τους. Η χαμηλή θερμοκρασία διατηρεί απλώς τα τρόφιμα περισσότερο από ό,τι εάν φυλάσσονται στο ψυγείο.

 

→ Δείτε κι αυτό: Πώς γίνεται σωστά το ξεπάγωμα του κρέατος;

 

× espa