Δευτέρα — Σάββατο
Όλα τα καταστήματα:
08.00 - 21.00

Κυριακή
Όλα τα καταστήματα:
10.00 - 14.00

Διατροφικές συμβουλές για τη νέα σχολική χρόνια

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε! Οι γονείς έχουν πολλά στο κεφάλι τους, από την οργάνωση των σχολικών ειδών μέχρι την ολική προσαρμογή της δικής τους καθημερινότητας στα σχολικά προγράμματα. Σημαντικό, όμως, είναι και το κομμάτι της διατροφής του παιδιού, καθώς οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας, τη συγκέντρωση και τη συνολική υγεία του.

Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα βοηθήσουν το παιδί σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τις σχολικές προκλήσεις.

1. Ισορροπημένο πρωινό: η αρχή των πάντων

Το πρωινό συχνά αναφέρεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ένα ισορροπημένο πρωινό ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και τη γνωστική λειτουργία του παιδιού σας για τις πρώτες ώρες της ημέρας. Ένας καλός συνδυασμός είναι δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και φρούτα ή λαχανικά. Για παράδειγμα, δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα και ένα μικρό φρούτο, ή μια ομελέτα με σπανάκι και μια φέτα τοστ ολικής άλεσης, μπορούν να προσφέρουν αρκετή ενέργεια με υγιεινό τρόπο.

2. Ετοιμάστε θρεπτικά και υγιεινά σνακ

Τα σνακ είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας μεταξύ των γευμάτων. Αντί να αναζητάτε επιλογές που περιέχουν ζάχαρη, μπορείτε να ετοιμάσετε σνακ που προσφέρουν ένα μείγμα πρωτεϊνών, υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών. Ένα στραγγιστό γιαούρτι με λίγο μέλι και σπασμένους ξηρούς καρπούς ή ένα κράκερ ολικής άλεσης με τυρί είναι καλές ιδέες!

3. Βάλτε φρούτα και λαχανικά στο παιχνίδι

Προσπαθήστε να κάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά ένα διασκεδαστικό και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής του παιδιού σας. Συμπεριλάβετε μια ποικιλία φρέσκων ειδών, για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα αναγκαία μέταλλα. Προσπαθήστε επίσης να εμπλέξετε το παιδί σας στην προετοιμασία των γευμάτων: ελάτε μαζί στο μανάβικο των Flora και αφήστε το να διαλέξει φρούτα και λαχανικά ή ζητήστε του να σας βοηθήσει με το πλύσιμο και το κόψιμό τους.

4. Φροντίστε για την ενυδάτωσή του

Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συγκέντρωσης και της σωματικής υγείας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει νερό τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εφοδιάστε το με ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερού, που θα μπορεί να το έχει μαζί του στο σχολείο.

5. Περιορίστε τα ζαχαρούχα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι περιστασιακές «αμαρτωλές» λιχουδιές είναι κάτι που όλοι αγαπάμε, επομένως δεν χρειάζεται να κοπούν εντελώς. Ωστόσο, προσπαθήστε να περιορίσετε τα σνακ με ζάχαρη και τα τρόφιμα που είναι πολύ επεξεργασμένα. Αντίθετα, επιλέξτε όσο γίνεται ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, που παρέχουν ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά.

6. Προσοχή σε τυχόν ειδικές διατροφικές ανάγκες

Εάν το παιδί σας έχει συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες ή περιορισμούς, συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο ή διαιτολόγο για να διασφαλίσετε ότι η διατροφή του είναι καλά ισορροπημένη.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σωστή διατροφή του παιδιού μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη σχολική του απόδοση και τη συνολική του υγεία. Εστιάζοντας σε ισορροπημένα γεύματα, θρεπτικά σνακ και υγιεινές συνήθειες, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαθέτει ενέργεια και να παραμένει συγκεντρωμένο. Θυμηθείτε: οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Από όλους εμάς στα Flora, ευχές για μια υπέροχη σχολική χρονιά!

× espa