Αυγά Benedict με αβοκάντο και προσούτο
Υλικά
(για 2 άτομα)
4 αυγά
1 αβοκάντο
4 φέτες προσούτο
Για τα English muffins:
60 γραμ. βούτυρο
7 γραμ. αλάτι
7 γραμ. μαγιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
450 γραμ. φρέσκο γάλα
450 γραμ. αλεύρι
Για τη σος Hollandaise:
300 γραμ. βούτυρο
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ξεκινάμε με τα ψωμάκια.
• Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη να λιώσουν μαζί και αμέσως μετά προσθέτουμε το γάλα, τη μαγιά και το αυγό, ανακατεύοντας με σύρμα. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά στην άκρη.
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι και ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, αφήνοντας εν συνεχεία σε ζεστό σημείο για μία ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
• Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και το λαδώνουμε ελαφρά. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά τής σούπας για κάθε muffin και τα ψήνουμε για 4 λεπτά από κάθε μεριά.
• Αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 2: Για τη σος Hollandaise
• Λιώνουμε το βούτυρο. Μέχρι να λιώσει, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το ξίδι σε ένα μπολ.
• Κατεβάζουμε το βούτυρο από τη φωτιά και, όσο είναι καυτό, το ρίχνουμε σιγά σιγά στα αυγά, χτυπώντας συνεχώς με σύρμα.
• Προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3:
• Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό με 2-3 κουταλιές τής σούπας ξίδι.
• Βάζουμε τα αυγά σε μικρά μπολάκια και χαμηλώνουμε τη φωτιά, όταν το νερό βράσει.
• Ρίχνουμε με προσοχή τα αυγά και τα αφήνουμε για 4 λεπτά.
Βήμα 4:
• Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα βάζουμε σ’ ένα πιάτο.
• Κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες, τις οποίες τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στα ψωμάκια.
• Από πάνω τους βάζουμε τα ποσέ αυγά και 3-4 κουταλιές τής σούπας σος Hollandaise (για κάθε μερίδα).
• Σερβίρουμε με τις φέτες προσούτο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η LIGHT ΕΚΔΟΧΗ
Αντικαθιστούμε το μπέικον με καπνιστή γαλοπούλα ή ζαμπόν. Χρησιμοποιούμε γιαούρτι και μικρότερη ποσότητα βουτύρου για τη σος. Όσο για τα αυγά, μπορούμε πάντα να τα ψήσουμε και στον φούρνο.