Δευτέρα — Σάββατο
Όλα τα καταστήματα:
08.00 - 21.00

Κυριακή
Όλα τα καταστήματα:
10.00 - 14.00

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Η Σαρακοστή, η περίοδος δηλαδή που ξεκινάει με την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί έως την Κυριακή της Ανάστασης, είναι περίοδος νηστείας. Όποιος την τηρεί αποφεύγει την κατανάλωση κρέατος, γαλακτομικών και ψαριών – εκτός από δύο συγκεκριμένες ημέρες, που αποτελούν εξαίρεση λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα τους. Αυτές είναι η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου, και η Κυριακή των Βαΐων.

Καθώς, λοιπόν, αυτές τις δύο ημέρες η νηστεία είναι λιγότερο αυστηρή, «καταλύεται» και επιτρέπει την κατανάλωση ιχθύων, έχει επικρατήσει στην παράδοση του τόπου μας να εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να φάμε ψάρι.

Γιατί, όμως, μπακαλιάρο;

Ο μπακαλιάρος ή βακαλάος ήταν ανέκαθεν μια εύκολη και φθηνή λύση, για τους ανθρώπους κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε αντίθεση με τους νησιώτες, που μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε ολόφρεσκα ψάρια, οι υπόλοιποι Έλληνες έπρεπε να βρουν τον τρόπο ώστε να έχουν ψάρι στο πιάτο τους χωρίς μεγάλο κόστος ή ταλαιπωρία και χωρίς να αποτελεί «πολυτέλεια».

Ιστορικά, οι Άγγλοι έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου, λαμβάνοντας σταφίδες ως αντάλλαγμα. Ήταν εύκολο, λοιπόν, για τους περισσότερους Έλληνες της ενδοχώρας να προμηθευτούν μπακαλιάρο, κι εκτός αυτού μπορούσε να συντηρηθεί σχετικά εύκολα.

Έτσι, λοιπόν, οι βασικοί λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο ως έθιμο της 25ης Μαρτίου ήταν ότι αποτελούσε μια τροφή νηστίσιμη, φθηνή και εύκολα συντηρήσιμη.

👉🏻 Δείτε κι αυτό: μια πεντανόστιμη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά που θα τιμήσει το έθιμο με τον καλύτερο τρόπο!

 


× espa