4 ιταλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις
Gorgonzola e Mascarpone
Σε αυτό το υπέροχο ιταλικό τυρί, η ντελικάτη, απαλή και φίνα γεύση του mascarpone συναντιέται με την επιθετική gorgonzola dolce. Το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο και ισορροπημένο! Απολαύστε το με μέλι τρούφας και γλυκό κρασί Porto ή Marsala.
Blu 61
photo
Μπλε μαλακό ιταλικό τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Ωριμάζει για περίπου 3 μήνες, μεταξύ των οποίων η τελευταία παραμονή του γίνεται σε γλυκό ιταλικό κρασί Rabosso Passito IGT. Η έντονη γεύση του εξισορροπείται με τις γλυκιές νότες που του δίνει η επικάλυψη από φρέσκα cranberries. Έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις στο διαγωνισμό Alma Caseus και από τον παγκόσμιο οργανισμό Slow Food, που έχει ως σκοπό να αποτρέψει την εξαφάνιση των τοπικών παραδόσεων στο χώρο του φαγητού.
Parmigiano Reggiano DOP 40 Mesi
Η Παρμεζάνα Reggiano ΠΟΠ είναι δικαιολογημένα «ο βασιλιάς των τυριών», με 40 μήνες ελάχιστης ωρίμανσης! Παράγεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα μιας ημέρας μόνο στην ιταλική περιφέρεια Emilia Romagna. Κάθε ρόδα περνάει από πολύ αυστηρούς ελέγχους από το συνεταιρισμό, προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη σφραγίδα! Οι φυσαλίδες της σαμπάνιας αναδεικνύουν την έντονη γεύση, χωρίς να επισκιάζουν τη μακρά της επίγευση. Δοκιμάστε την όμως και με βαρελάτα Chardonnay και πλούσια κόκκινα Barbera ή Sangiovese.
Pecorino Moliterno al Tartufo
photo
Το συγκεκριμένο τυρί κατάγεται από την περιοχή Μολιτέρνο της νότιας Ιταλίας, αν και η μεγαλύτερη παραγωγή του πλέον έχει μετατεθεί στη Σαρδηνία. Παράγεται από μη παστεριωμένο πρόβειο γάλα και οφείλει την έντονη γεύση του αφενός στην ωρίμανσή του για 4-5 μήνες και αφετέρου στην πάστα μαύρης καλοκαιρινής τρούφας, που ενσωματώνεται έπειτα στο εσωτερικό του. Ταιριάξτε το ιδανικά με αρωματικά λευκά κρασιά, όπως Sauvignon blanc και κόκκινα κρασιά με γεμάτο σώμα όπως Barolo!