Καρπούζι: ιδιότητες και οφέλη του πιο δροσερού καλοκαιρινού φρούτου!
- Το καρπούζι περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε αργινίνη. Η τελευταία συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, ενώ βοηθάει επίσης στην απομάκρυνση της αμμωνίας και άλλων τοξικών ενώσεων από το σώμα μας.
- Το κόκκινο χρώμα του καρπουζιού οφείλεται στο λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε επίσης στις ντομάτες. Εδώ, βέβαια, πρέπει να πούμε ότι το καρπούζι προσφέρει το λυκοπένιο όταν καταναλώνεται ωμό, σε αντίθεση με τις ντομάτες που απελευθερώνουν πιο αποτελεσματικά την ουσία όταν μαγειρευτούν. Το λυκοπένιο έχει αποδεδειγμένα ευεργετική δράση για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και βοηθάει στην πρόληψη ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.
- Το καρπούζι επιπλέον περιέχει βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και β-καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
- Είναι πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
- Καθώς περιέχει 92% νερό, το καρπούζι είναι σίγουρα ένας πολύ νόστιμος τρόπος για να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας.
- Ο χυμός του καρπουζιού προκαλεί έντονη διούρηση, καθαρίζοντας το αίμα και τα νεφρά μας.
- Καλύπτει την επιθυμία μας για γλυκό, με λίγες θερμίδες, καθώς τα 100 γρ. καρπούζι έχουν 30 θερμίδες.
Αυτό το ξέρατε;
🍉 Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των καρπουζιών σε νερό, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τα μετέφεραν μαζί τους σε ναυτικές και άλλες αποστολές, ως αποθήκες νερού!
🍉 Αν και είναι συνήθως πιο ευχάριστο να τρώγεται δροσερό, βγαλμένο από το ψυγείο μας, το καρπούζι είναι πιο θρεπτικό όταν καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου. Η ψύξη επιβραδύνει τη διαδικασία παραγωγής θρεπτικών ουσιών.
🛒
Προμηθευτείτε τα πιο φρέσκα, ζουμερά φρούτα
από το μανάβικο των Flora Super Markets!