Δευτέρα — Σάββατο
Όλα τα καταστήματα:
08.00 - 21.00

Κυριακή
Όλα τα καταστήματα:
10.00 - 14.00

Κρόκος Κοζάνης: ιδιότητες και χρήσεις

Ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά στον κόσμο, ο κρόκος (γνωστός και ως σαφράν ή ζαφορά), πήρε το όνομά του από τον Κρόκο, μια κωμόπολη μόλις 5 χλμ. από την Κοζάνη, όπου γίνεται συστηματική καλλιέργειά του.

Ο κρόκος Κοζάνης εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου και θεωρείται πολύτιμος, επειδή –πέρα από τις ευεργετικές του ιδιότητες– συλλέγεται δύσκολα. Χρειάζονται περίπου 50.000 στίγματα για να πάρουμε 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου!

Ιδιότητες του κρόκου. Γιατί θεωρείται ευεργετικός;

Πέρα από τις χρωστικές και γευστικές του ιδιότητες, ο κρόκος έχει και πολλές φαρμακευτικές, χάρη κυρίως στα βασικά συστατικά του που είναι η κροκίνη, η πικροκροκίνη και η σαφρανάλη. Ας τις απαριθμήσουμε:

  • έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, χάρη στις κροκίνες που μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων
  • έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στα καροτενοειδή που περιέχει
  • έχει καταπραϋντική και αντισπασμωδική δράση
  • διεγείρει την όρεξη
  • είναι ευεργετικός για το πεπτικό σύστημα και για τα νεφρά, διευκολύνοντας την πέψη και καταπραΰνοντας τους νεφρικούς και γαστρικούς πόνους
  • διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • προσφέρει νευροπροστατευτική δράση
  • μετά από πειράματα, φαίνεται πως ενισχύει τη μνήμη
  • μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  • έχει συνδεθεί ήδη από την αρχαιότητα με τον έρωτα, αφού του προσδίδονται τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες

Πού και πώς χρησιμοποιείται;

Σαν μπαχαρικό, ο κρόκος Κοζάνης προσφέρει στο φαγητό ή στο ρόφημα ένα όμορφο κίτρινο χρώμα και τη χαρακτηριστική του γεύση. Χρειάζεται πάντως προσοχή στη δοσολογία, ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση του φαγητού. Καλό είναι να ακολουθούνται οι οδηγίες των συνταγών με ακρίβεια!

Πού μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε; Σχεδόν παντού: στις πατάτες, στο ρύζι, σε κρέας, σε σούπες, σε γλυκά, στο τσάι, στο λικέρ!

Σε μορφή σκόνης, ο κρόκος διαλύεται σε νερό, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται στο φαγητό. Εάν χρησιμοποιηθούν στίγματα, πρέπει να μουλιάσουν πρώτα σε ένα φλιτζάνι νερό, περίπου 1 ώρα πριν από το μαγείρεμα. Για ροφήματα, είναι καλό να προστίθενται περίπου 10 στίγματα σε κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Στα Flora Super Markets

Κρόκος Κοζάνης

Βρείτε τον κρόκο Κοζάνης στα ράφια των Flora Super Markets!

 

× espa