Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι
Υλικά
- 1 κούπα ανάλατο βούτυρο
- 1 κούπα καστανή ζάχαρη λεπτοκομμένη
- 3 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 μικρά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1/3 κούπας ρούμι ή κονιάκ
Για το γλάσο (προαιρετικά)
- 5 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 2 κούπες άχνη ζάχαρη
Προετοιμασία
Χτυπάτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πολύ δυνατά μέχρι να πήξει το μείγμα. Χαμηλώστε ταχύτητα και σιγά-σιγά προσθέστε αλεύρι, μπέικιν, ρούμι και πορτοκάλι σε δόσεις.
Σε καλά λαδωμένη φόρμα κέικ, αδειάστε το μίγμα και τις φλούδες πορτοκαλιού και απλώστε ομοιόμορφα.
Ψήστε το κέικ στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.
Αφήστε το κέικ για 5 λεπτά να κρυώσει και μετά αναποδογυρίστε το προσεκτικά σε ένα μεγάλο πιάτο.
Για το γλάσο πορτοκαλιού
Ζεσταίνετε την άχνη ζάχαρη με το πορτοκάλι σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύετε για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει σιρόπι παχύρρευστο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα!
Το κέικ μας είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση!