Σκορδομακαρονάδα με Μόστρα
Τα σκορδομακάρονα είναι ένα κλασικό ελληνικό νησιώτικο πιάτο, απλό, χορταστικό και άμεσο. Στα περισσότερα νησιά, χρησιμοποιείται τριμμένη ντόπια σκληρή μυζήθρα. Στη Μύκονο, υπάρχει μια εκδοχή του πιάτου αυτού, όπου τα μακαρόνια πασπαλίζονται με τρίμματα από ντόπια παξιμάδια αντί για τυρί, για να προσδώσουν υφή στο πιάτο.
4-6 Μερίδες
- ½ φλιτ. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 6 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φετούλες
- 4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
- αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 500γρ σπαγγέτι
- ½ μόστρα αλεσμένη σε πολυμηχάνημα ή κοπανισμένο σε γουδί με γουδοχέρι σε χοντρά τρίμματα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 6 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο σκεύος και προσθέτουμε το σκόρδο. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα ζουμιά της ντομάτας, για 10-12 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
Στο μεταξύ, βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει και μαγειρεύουμε τα σπαγγέτι μέχρι να κρατάνε στο δόντι. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύομε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα σπαγγέτι σε μια μεγάλη πιατέλα. Ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο παξιμάδι και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή όρεξη!
Πηγή: Mykonos Daily