5 τροφές που είναι καλύτερο να τρώγονται μαγειρεμένες
1. Σπανάκι
Μαγειρεύοντας το σπανάκι ενισχύετε την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, η λουτεΐνη –μια ουσία πολύτιμη για την υγεία του ματιού– και αντιοξειδωτικά όπως το β-καροτένιο. Προτιμήστε να το μαγειρέψετε στον ατμό αντί να το βράσετε, ώστε να διατηρήσει όσο το περισσότερο θρεπτικά συστατικά.
2. Σπαράγγι
Τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως οι Α, C και Ε, ωστόσο η σκληρή δομή τους καθιστά δύσκολη την απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας. Με το μαγείρεμά τους, η απορρόφηση των ωφέλιμων συστατικών γίνεται πολύ ευκολότερη!
3. Μανιτάρια
Το μαγείρεμα των μανιταριών δεν είναι μόνο η πιο υγιεινή επιλογή, αλλά και η ασφαλέστερη. Τα μανιτάρια έχουν πολύ σκληρές κυτταρικές δομές, οπότε το μαγείρεμα κάνει πραγματικά θαύματα, καθιστώντας τα πιο εύπεπτα και σκοτώνοντας τις τοξίνες που μπορεί να περιέχουν. Επιπλέον, με το μαγείρεμα, απελευθερώνεται το κάλιο που περιέχουν.
4. Ντομάτες
Μαγειρεύοντας τις ντομάτες ενισχύεται το ποσό του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου που απορροφάται από το σώμα. Οι ωμές ντομάτες, από την άλλη πλευρά, απελευθερώνουν μόνο το 4% περίπου αυτού του αντιοξειδωτικού που έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και με την πρόληψη του καρκίνου. Ακόμα και η επεξεργασμένη ντομάτα (σε μορφή σάλτσας, κέτσαπ κ.λπ.) είναι περισσότερο ωφέλιμη από την ωμή.
5. Καρότα
Το μαγείρεμα διασπά τη σκληρή τους σύσταση και ενισχύει τη θρεπτική τους αξία, βελτιώνοντας την υγεία των ματιών σας χάρη στα υψηλά επίπεδα β-καροτένιου, ενός αντιοξειδωτικού που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α και που από τα ωμά καρότα είναι κάπως δύσκολο για το σώμα να τα αφομοιώσει. Από την άλλη, πάλι, βράζοντας τα καρότα διασπάται η βιταμίνη C.
► Στην περίπτωση που θέλετε να μαγειρέψετε ένα λαχανικό, είναι προτιμότερο να το βράσετε ή (ακόμα καλύτερα) να το μαγειρέψετε στον ατμό. Είναι αποδεδειγμένο πως τα λαχανικά που ετοιμάζονται στον ατμό έχουν περισσότερη βιταμίνη C και B σε σύγκριση με τα βραστά.
► Το τηγάνισμα και το μπάρμπεκιου δεν ενδείκνυνται, γιατί καταστρέφουν τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες!