Ξηροί καρποί: το τέλειο σνακ για τη νηστεία… και όχι μόνο!
Οι ξηροί καρποί περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Βοηθούν σημαντικά στη μείωση της ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης και την αύξηση της HDL («καλής»). Επιπροσθέτως, φαίνεται πως έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, συμβάλλοντας στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών και μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών και στεφανιαίας νόσου.
Πολλοί αποφεύγουν την κατανάλωση ξηρών καρπών, λόγω των θερμίδων που προσθέτουν στον οργανισμό. Λάθος! Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνουμε, αλλά είναι σημαντικό να εντάξουμε –όσοι δεν το έχουμε ήδη κάνει– τους ξηρούς καρπούς στο πλαίσιο της διατροφής μας, καθώς έχουν να μας προσφέρουν τόσα πολλά.
Είναι σημαντικό να προτιμάμε τους ξηρούς καρπούς όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστους, άψητους και ανάλατους. Όταν τους τρώμε αλατισμένους, με επικάλυψη πάπρικας ή γλυκαντικών ουσιών, μάλλον περισσότερο κακό κάνουμε στην υγεία μας παρά καλό.
Αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια… τι τρώμε και γιατί;
Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει ο κάθε καρπός:
Καρύδια: Φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, κάλιο.
Αμύγδαλα: Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χαλκός, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε.
Φουντούκια: Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Ε.
Φιστίκια Αιγίνης: Βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, φυτοστερόλες, φυτικές ίνες, θειαμίνη, φώσφορος, χαλκός.
Κάσιους: Αντιοξειδωτικά, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο.
Πεκάν: Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, βιταμίνη Α.
Μακαντέμια: Πολυακόρεστα και μονακόρεστα λιπαρά οξέα.
Brazil nuts: Σελήνιο, αντιοξειδωτικά.