Χταπόδι ψητό με σπαράγγια και πατάτες baby
Υλικά
- 1 χταπόδι 1 κιλό
- Σπαράγγια ½ ματσάκι (5-7 τεμάχια)
- Πατάτες baby (5 μικρές πατατούλες)
- Μανιτάρια λευκά μικρά 500 γρ.
- Καλαμπόκι baby (1 συσκευασία)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Θυμάρι
- Ρίγανη
- Δάφνη (2 φύλλα)
Εκτέλεση
Πλένουμε το χταπόδι, αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα και καθαρίζουμε τη φούσκα γυρνώντας την εσωτερική πλευρά προς τα έξω. Τοποθετούμε το χταπόδι στο ταψί (ολόκληρο ή μόνο τα πλοκάμια) με τις βεντούζες προς τα πάνω, με το θυμάρι και τη δάφνη και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180. Στη μία ώρα ελέγχουμε αν είναι έτοιμο (εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος των πλοκαμιών), εάν δεν είναι συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο χωρίς αλουμινόχαρτο αυτή τη φορά.
Πλένουμε τις πατάτες baby και τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Κόβουμε το σκληρό μέρος από τα σπαράγγια που βρίσκεται στο άκρη του και κρατάμε το άνθος του και τον τρυφερό μίσχο του.
Στη συνέχεια βάζουμε μία γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά (εναλλακτικά σε ένα τηγάνι αν δεν έχουμε γκριλιέρα) με το ελαιόλαδο. Εκεί προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες στη μέση κατά μήκος, τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, το καλαμπόκι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας –δηλαδή αλάτι, πιπέρι, θύμαρι και ρίγανη– και στη συνέχεια σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο νεράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σωταριστούν για περίπου 10 λεπτά.
Καλή όρεξη – και φυσικά, μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε αυτόν τον πεντανόστιμο συνδυασμό με ένα λευκό κρασί από την κάβα μας!